I-faktor vs. GIA deltesten ”Sproglig forståelse” – kommunikationens mestre og forståelsens kunst – blog 2/4
Hvad afgør, om en person tager gode beslutninger, har en stærk sproglig forståelse, er stabil og metodisk eller kan opfatte information hurtigt?
I vores blog-serie på fire indlæg tager vi afsæt i samspillet mellem DISC-profil (adfærd) og GIA-resultat (kognitive evner). Vi hjælper dig med at forstå, hvordan adfærdsmæssige præferencer og kognitive færdigheder kan spille sammen og give indsigt i en persons styrker og svagheder i forhold til forskellige jobkrav.
De fire blog-indlæg vil fokusere på samspillet mellem følgende specifikke DISC- OG GIA-faktorer:
Læs her: Blog 1 : D-faktor vs. Ræsonnement – Hvem er god til at tage beslutninger?
Blog 2: I-faktor vs. Sproglig forståelse – Kommunikationens mestre og forståelsens kunst
Blog 3: S-faktor vs. Samlet GIA-score – Stabilitet og generel tænkeevne i spil
Blog 4: C-faktor vs. Opfattelseshastighed – Præcision og højt tempo
I denne anden del af vores blog-serie udforsker vi sammenhængen mellem høj I-faktor i PPA/DISC-profilen og sproglig forståelse fra GIA-testen. Når vi taler om personer, der har en stærk evne til at formidle og forstå komplekse informationer, ligger både adfærd og kognitive evner til grund for deres succes. Men hvad betyder det, og hvordan kan det hjælpe os i en professionel kontekst?
I-faktoren – den sociale drivkraft
Personer med en høj I-faktor er typisk udadvendte, kommunikerende og inspirerende. De har en evne til at skabe relationer og engagerer sig naturligt. Det gør dem ofte til spændende og engagerede formidlere og relationelle ledere, da de kan skabe en positiv energi og få folk til at føle sig forstået og inkluderet.
Men er en høj I-faktor alene nok til at mestre effektiv kommunikation? Her kommer GIA deltesten sproglig forståelse ind i billedet som en afgørende faktor for, hvor godt en person evner at bruge sproget på en måde, der styrker vedkommendes gennemslagskraft. Det er ofte denne kombination, der afgør, hvor succesfuldt personen kan formidle budskaber – specielt når kommunikationen rækker ud over smalltalk og kræver dybere forståelse af nuancer, budskaber og kontekst.
Om at tale meget og samtidig have ordet i sin magt
”Jeg har lige mødt en ret interessant jobkandidat, og jeg gerne vil have, at du tester hende. Det skal være PPA og GIA som sidste gang”. Sådan lød det, da direktøren fra en konsulentvirksomhed ringede til os. Virksomheden var klar til at oprette en ny stilling med fokus på PR og kommunikation for at forbedre deres image og tiltrække unge talenter til en lidt anonym branche. Målet var klart: En professionalisering af kommunikationen udadtil.
Efter en dialog blev vi enige om, at succes i rollen krævede en kandidat med en høj I-faktor (udadvendt, inspirerende og kommunikerende) og en høj C-faktor (struktur og præcision). De øvrige DISC-faktorer, D og S, var ikke afgørende, da virksomheden var åben for forskellige arbejdsstile – både dem med fart på og dem med en mere rolig tilgang.
Den kandidat direktøren havde i kikkerten viste sig at have I som højeste faktor og en C-faktor lige over stregen. En profil, der indikerede en naturlig glæde ved at kommunikere, skabe relationer og løfte virksomhedens image, samtidig med at der var en vis opmærksomhed på detaljerne. Det lovede godt for kandidatens potentiale i rollen.
Kan evnerne matche adfærden?
Spørgsmålet var dog, om denne adfærd blev bakket op af tilsvarende evner, så hvordan så resultatet i sproglig forståelse ud?
For denne kandidat var det intet mindre end imponerende: 95 %! Det betyder, at kandidaten ligger blandt de bedste 5 % af den arbejdende befolkning i forhold til sproglig kapacitet. Hun var altså ikke bare snakkesalig, hun havde også en sjælden evne til at kommunikere både klart og præcist, mundtligt såvel som skriftligt. Direktøren var af gode grunde imponeret over hendes evne til at skabe forbindelse og engagere gennem sproget.
Højt I og høj sproglig forståelse – den perfekte kombination?
En høj I-faktor kombineret med en høj score i sproglig forståelse kan skabe en fantastisk formidler. Personen har både lysten til at kommunikere og evnen til at gøre det med kvalitet. I denne case var kandidaten ikke blot i stand til at skabe relationer og inspirere andre, men også til at gøre det på en måde, der efterlader et stærkt indtryk – hvad enten det er over for samarbejdspartnere, kunder eller potentielle medarbejdere.
Nuancerne i høj/lav I og sproglig forståelse
Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle høje I’er nødvendigvis er dygtige kommunikatører. Hvis en person har en høj I-faktor, men lav sproglig forståelse (fx 10 %), kan kommunikationen hurtigt komme til at mangle dybde og substans. Der kan være meget tale, men mindre kvalitet i indholdet.
På den anden side kan personer med en lav I-faktor og høj sproglig forståelse overraske. De taler måske sjældent, men når de gør, er deres budskaber velformulerede og ofte tankevækkende. I sådanne tilfælde bør man være opmærksom på at opmuntre personen til at tale og selv tålmodigt lytte til, hvad der bliver sagt, for det er meget sandsynligt, at vedkommende evner at løfte det samlede niveau i samtalen. En lav I-faktor og lav sproglig forståelse resulterer derimod ofte i en mere tilbageholdende person, som vil vælge sine ord med omhu – en strategi, der i sig selv kan være en fordel.
Tilbage til casen – hvad så nu?
Betyder det, at denne kandidat med høj I-faktor og høj sproglig forståelse var det perfekte match for rollen? Ikke nødvendigvis. Selvom kommunikationen var en åbenlys styrke, var det også vigtigt at vurdere kandidatens evne til at håndtere komplekse og tidspressede situationer, hvor opgaver skulle løses hurtigt og præcist.
Her kommer en anden kombination i spil: C-faktor vs. opfattelseshastighed, som vi dykker ned i 4. blogindlæg. Så hold øje med de to næste blog-indlæg, hvor vi finder ud af, om denne kandidat virkelig var det rette valg for stillingen.
Er du nysgerrig på, hvordan DISC og GIA kan bruges i din rekruttering?
Kontakt os for en uforpligtende dialog og få indsigt i, hvordan du kan finde den rette kandidat til dit team. Klik her og lad os hjælpe jer godt på vej.